tiistai 30. heinäkuuta 2013

Imetys julkisella paikalla

Luin tänään Iltalehdestä jutun jossa kerrottiin, että Tamperelaisen Ravintola Näsinneulan henkilökunta oli pyytänyt erästä naista poistumaan vessaan imettämään, koska viereisessä pöydässä istuneet, erilaiseen kulttuuriin tottuneet ulkomaalaiset asiakkaat vaikuttivat kiusaantuneilta.
Tietenkään en tiedä tämän tapauksen kulkua sen enempää, enkä voi siihen ottaa kantaa sen enempää, mutta yleisesti ottaen uskon vahvasti, että kuka tahansa julkisella paikalla imettävä pyrkii hoitamaan asian mahdollisimman huomaamattomasti ja en usko että kukaan haluaa sen enempiä esitellä vieraille rintavarustuksiaan.

Itse imetän myös julkisilla paikoilla, totta kai, jos lapsella sattuu olemaan nälkä.
Viimeksi olen tainnut imettää hyvinkin julkisella paikalla laivan hampurilaisravintolassa ja imetän vieläpä taaperoa.
Minulla roikkui olkapäälläni pieni peitto, jonka alla lapsi ruokaili.
Paidan nostamiset ja liivien availut hoidin peiton suojassa.
En edes osannut ajatella, että asia olisi ollut jollekin ongelma.
Peiton allahan olisi ihan hyvin voinut ihan vaan sylissä nukkuva lapsi.

Fakta on, että Suomessa neuvoloissa suositellaan täysimetystä 6kk ja suurimmassa osassa maailmaa imettäminen 3-4 vuoden ikään asti on ollut tavallista vielä jonkin aikaa sitten.
Joten kyseessä on täysin luonnollinen asia.
Ihan yhtä luonnollinen kuin se, jos imetys ei syystä tai toisesta onnistu ja nälkäiselle lapselle annetaan ravintolassa maitoa tuttipullosta.
Äidinmaidon ravitsemuksellisten hyötyjen lisäksi imetyksen hyötyihin kuuluu nimenomaan sen helppous.
Esimerkiksi ulkoilemaan tai kaupoille voi lähteä huoletta, sillä lapselle on aina mukana ravitseva ja terveellinen ateria juuri sopivan lämpöisenä.

Eri asia tietenkin olisi, jos imettävä äiti heiluisi ravintolassa rinnat paljaana (silloin kiusaantuisin varmaan jo minäkin...), mutta kuten jo alussa laitoin, niin uskon, että jokainen julkisella paikalla imettävä pyrkii hoitamaan asian mahdollisimman hienotunteisesti ja huomaamattomasti.
Joten jos tässä Iltalehden jutussakin asia on näin ollut, niin on kyllä suuresti ihmeteltävä, että luonnollisella tavalla lastaan ruokkivaa äitiä pyydetään poistumaan muualle, etteivät muut kiusaantuisi.

10 kommenttia:

  1. Voinko linkittää tämän omaan blogiini?

    VastaaPoista
  2. On aivan eri asia imettääkö hampurilaisravintilassa tai ns. fine dining -ravintolassa. Mikä pikaravintolassa on suotavaa ei välttämättä olekaan sellaisessa ravintolassa jossa muutkin ruokailijat tulee ottaa huomioon. Suomalainen minä minä minä -asenne ei luo viihtyisää ravintolakulttuuria. Sivistynyt tapa on mennä hoitamaan imetys niin etteivät muut sitä joudu näkemään. Näin kun ottaa muutkin ihmiset huomioon, saa yleensä itsekin hyvän mielen. Pois turha itsekkyys ja uho, tilalle huomaavaisuus kanssakulkijoita kohtaan niin kaikki voittavat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän pointin, jos kyseessä olisi sellainen rintojaan avoimesti esittelevä äiti.
      Mutta en ymmärrä, jos toiset nimenomaan otetaan huomioon ja lapsi ruokailee piilossa harson tai peiton alla, koska kuten kirjoitinkin, niin peiton allahan voisi ihan hyvin olla ihan vaan sylissä nukkuva lapsi.
      Sellainen tuskin olisi kenenkään mielestä häiritsevää tai tekisi kenenkään oloa kiusaantuneeksi.
      Eihän kuitenkaan voida olettaa, eikä pidäkään, että jos vauva on sen 6 kk täysimetyksellä, niin hänen kanssaan ei voida mennä esim. ravintolaan.
      Ja jos mennään, niin syötävähän sen pienen vauvan on sielläkin, jos nälkä iskee. :)

      Poista
  3. Mää oon niin samaa mieltä sun kanssa! Hyvä teksti!:)

    VastaaPoista
  4. On se nyt hemmetti, että näiden nykyajan lehmätissien pitää ensinnäkin ne kakaransa tuoda julkisille paikoille rääkymään, ja sitten vetää utareensa esille ja eikun kersa lussuttamaan, vaikka toisilla lähtee ruokahalu tai alkaa yököttää muualla. Näsinneulan ravintola on sattumoisin sen tason ravintola, että sinne EI MENNÄ NIITÄ TISSEJÄÄN PALJASTELEMAAN!!! Yritä tampio käsittää tämä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä Anonyymi! Kuten jo laitoinkin, niin koska en tiedä kyseisen Näsinneulan tapauksen kulkua sen enempää, en voi siihen ottaa kantaakaan sen paremmin.
      Yleisesti ottaen uskon kuitenkin edelleen vahvasti, että kuka tahansa julkisella paikalla imettävä pyrkii hoitamaan asian mahdollisimman huomaamattomasti, enkä usko että tarkoituksena on ”mennä niitä tissejään esittelemään” ulkopuolisille.
      Näsinneulan ravintola on varmasti korkeatasoinen ravintola, mutta koska siellä ei käsittääkseni ole mitään lapsikieltoa ja se sijaintinsa puolesta houkuttelee varmasti myös lapsiperheitä, niin silloin lienet täysin oikeutettua, että lapset (myös vauvat) saavat siellä olla. :)

      Poista
  5. Hyvä Terhi! Sinun vastavetosi sävy on niin rauhallinen ja argumenttisi perusteltuja, että oikein hymyilyttää! Anonyymi voisi opetella esittämään omat mielipiteensä ilman provosoivaa sävyä ja toisen vähättelyä, niin hänenkin näkökulmansa olisi kiinnostavampaa luettavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monestihan se on täällä netissä niin, että juuri noiden "anonyymien" viestit ovat provosoivia.
      Jokaisella on toki oikeus mielipiteeseen, mutta itse ainakin ajattelen niin, että aikuisena ihmisenä sitä pitää osata se eriävä mielipide kertoa ilman tarkoituksellista halua haastaa riitaa.
      Kyllähän asioista pitää voida keskustella, rakentavasti. :)

      Poista

Kiitos kun kommentoit!