keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Nenäverenvuotoa

Yhdellä meidän lapsista on melkoisen verenvuotoherkkä nenä ja tänään "päästiin" (eli jouduttiin) aiheeseen liittyen ekan kerran lähtemään ensiapuun.
Yleensä verenvuoto on tyrehtynyt melko nopeasti ihan peruskonsteilla (jääpussi tms. niskaan, lapsi etukumaraan ja puristetaan vuotava sierain umpeen painamalla nenävarresta), mutta tällä kertaa mikään ei auttanut.
Kun nenää oli tarpeeksi kauan painettu ja sieltä tuli vaan hyytymiä ja sen perässä lorisi taas norona verta, lähdettiin ensiapuun.
Siellä hoitaja laittoi heti lapsen nenään tupot ja siinä varmistui, että vuotava sierain oli oikeanpuoleinen, koska vasen tuppo pysyi täysin kuivana ja oikea kostui verestä (kuvassa oikeanpuoleisen sieraimen tuppo on syvällä nenässä).
Lapsi pääsi pitkälleen, koska häntä rupesi siinä jo hieman heikottamaan.
Tuppo pysyi nenässä, eikä vuotoa tullut läpi.
Lääkäri kävi lapsen tarkastamassa ja totesi, ettei lähtisi tuossa vaiheessa repimään tuppoa irti, sillä vuoto saattaa alkaa sitten uudelleen.
Eli tuppo nenässä päästiin lähtemään kotiin ja ohjeena saatiin, että aamulla voi varovasti niistää tupon ulos ja verenvuodon pitäisi olla lakannut.
Jos alkaa sitten rajuna uudelleen, niin sitten vaan uudelleen ensiapuun.
A-tipat meillä onkin käytössä, mutta niitä pitää nyt laittaa ihan kuurina, että pysyy limakalvot kunnossa.
Meille sanottiin tuolla ensiavussa, että ihan ensimmäisenä eivät lähde lapsilla "polttamaan" verisuonia, mutta jos verenvuoto tuollaisenaan tulee jatkumaan, niin silloin se on sitten varmaan ainoa vaihtoehto.
Toivotaan nyt, että meni ohi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit!