sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Kestovaipat ja kuivausrumpu

Moni kestoilua harkitseva miettii sitä, voiko/kannattaako kestovaippoja kuivattaa kuivausrumussa.
Nykyiset lämpöpumpulla varustetut kuivausrummut kuluttavat huomattavasti vähemmän sähköä, kuin ilman lämpöpumppua olevat, mutta ekologisin kuivatusvaihtoehto on varmasti narukuivaus ulkona.
Tämä nyt ei tietysti Suomen oloissa onnistu kuin keväästä syksyyn ja silloinkin on tärkeää muistaa, että esim. pul-vaippoja ei saa kuivata suoraan auringonvalossa, sillä kuuma aurinko haurastuttaa kosteussulkua.
Sen sijaan esim. harsot ja imut voi hyvin kuivattaa auringonvalossa, sillä aurinko toimii luonnon omana tahranpoistajana.
Samasta syystä kun pul-vaippoja ei saa kuivata suoraan auringonvalossa, niitä ei myöskään pidä rumpukuivattaa, sillä kuivausrummun kuumuus vahingoittaa laminointia.
Eli kuorivaipat (mukaan lukien villahousut), taskuvaipat ja AIO:t eivät sovi kuivausrumpuun!

Sisävaippoja ja imuja voi yleensä rumpukuivattaa, mutta on hyvä muistaa, että rummutus kuluttaa materiaaleja ja kuminauhojen käyttöikä voi lyhentyä.
On myös hyvä pitää mielessä, että rummutus saattaa kutistaa vaippoja/imuja.
Etenkin bambua sisältävät vaipat tuppaavat kutistumaan rumpukäsittelyssä.
Jokaisen vaipan pesuohjeesta tai valmistajalta kannattaa aina varmistaa rumpukuivatuksen sopivuus kyseiselle vaipalle.

Meillä kuivatetaan kaikki vaipat ja imut narulla.
Silloin tällöin käytän meidän sisätäyttövaipat, joiden kuosi ja sisäpuoli on puuvillavelouria, kuivausrummussa ”pöyhintäkäsittelyssä,” eli tämä tarkoittaa, että pyöräytän vaippoja pesun jälkeen noin 10 min kuivausrummussa, jolloin ne pehmenevät ja siirrän ne sitten narulle kuivumaan.
Samanlaisen käsittelyn saavat toisinaan myös koppuroituneet hamppuimut, mutta siis varsinaisesti meillä ei mitään vaippoja/imuja kuivateta kuivausrummussa.
Meidän kuivausrumpu ei ole lämpöpumpulla varustettu, joten narukuivatuksella säästämme sekä sähköä, että estämme vaippojen turhan kulumisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit!