keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Pullat ilman kardemummaa

Minä olen siitä erikoinen ihminen, etten voi sietää kardemummaa.
Siksi meidän pullataikinaan ei sitä tule.
Monihan sanoo, että kaardemummatonta pullaa ei voi syödä, eikä sitä voi edes pullaksi kutsua, mutta meille se maistuu paremmin kuin hyvin.
Korvapuustit eivät mielestäni kaipaa sitä lainkaan ja voisilmäpullatkin maistuu kyllä ihan mukavasti, kun tekee vaan tarpeeksi ison kolon voi-sokeri-vehnäjauhoseokselle.
Mielestäni tuo seos on ihan pelkkää voita parempi, kun se pysyy siellä kolossa, eikä valu pitkin pullaa, kuten pelkkä voi helposti tekee.
Ja se kardemummahan on ihan helppo lisätä tähän kaardemummattomaan ohjeen, sen kun vaan laittaa sitä maun mukaan sekaan.
Kyllä itse tehdyt pullat on namia!

~ Pullataikina kuivahiivalla ~
Ainekset:
5 dl maitoa
2 pussia kuivahiivaa
1 muna
1,5 tl suolaa
2 dl sokeria
15–16 dl (noin 1,2 kg) vehnäjauhoja
150–200 g margariinia
Voiteluun: Kananmunaa
Koristeluun: Raesokeria

Valmistus:
Nosta ainekset huoneenlämpöön muutama tunti ennen leivontaa.
Kylmät aineet jäähdyttävät taikinan ja hidastavat nostatusta.
Lämmitä maito + 42 asteeseen (eli vähän kädenlämpöistä lämpöisemmäksi).
Lisää maitoon muna, sokeri ja suola.
Sekoita kuivahiiva pieneen osaan jauhoja ja lisää maitoon.
Lisää jauhoja pikku hiljaa, samalla taikinaa alustaen.
Alustuksen loppu puolella taikinaan lisätään huoneenlämpöinen, sulatettu rasva.
Jatka alustusta, kunnes taikina on sileä ja kimmoisa sekä irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.
Voit tarvittaessa lisätä taikinaan jauhoa, jos taikina tuntuu liian tahmealta.
Jätä vähän jauhoja leivontaan.
Peitä taikinakulho leivinliinalla ja nosta se lämpimään ja vedottomaan paikkaan nousemaan.
Taikinan on hyvä antaa nousta ainakin 20 minuuttia.
Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa se sileäksi.
Leivo pulliksi.
Nosta pullat leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja peitä leivinliinalla.
Nostata pullia lämpimässä ja vedottomassa paikassa, kunnes ne ovat pulleita, sileäpintaisia ja kooltaan lähes kaksinkertaisia.
Jos teet voisilmäpullia, niin tee tässä vaiheessa pullien keskelle syvennys sormella.
Voitele pullat kananmunalla.
Lisää voisilmäpullien koloihin tässä vaiheessa voi-sokeri-vehnäjauhoseosta (n. 150g voita + 1dl sokeria + 1dl vehnäjauhoja sekoitettuna keskenään) tai halutessasi pelkkä voinokare.
Ripottele pinnalle halutessasi raesokeria (tai voisilmäpulliin hienoasokeria).
Paista pullia uunin keskiosassa 200 asteessa 15–20 minuuttia.
Paista pikkupullia 225 asteessa 8-12 minuuttia.

~ Pullataikina tuorehiivalla ~
Ainekset:
5 dl maitoa
1 pala tuorehiivaa
1 muna
1,5 tl suolaa
2 dl sokeria
15–16 dl (noin 1,2 kg) vehnäjauhoja
150–200 g margariinia
Voiteluun: kananmunaa
Koristeluun: raesokeria

Valmistus:
Nosta ainekset huoneenlämpöön muutama tunti ennen leivontaa.
Kylmät aineet jäähdyttävät taikinan ja hidastavat nostatusta.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi eli + 37 asteeseen.
Murenna hiiva maidon sekaan ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut.
Lisää muna, suola ja sokeri.
Sekoita maitoon 7 dl jauhoja, että saat sakean vellimäisen seoksen.
Vatkaa seosta.
Lisää 7 dl jauhoja ja alusta taikinaa käsin kimmoisaksi.
Lopuksi taikinaan lisätään huoneenlämpöinen rasva.
Jatka vaivausta, kunnes taikina on sileä ja kimmoisa sekä irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.
Voit tarvittaessa lisätä taikinaan jauhoa, jos taikina tuntuu liian tahmealta.
Jätä vähän jauhoja leivontaan.
Peitä taikinakulho leivinliinalla ja nosta se lämpimään ja vedottomaan paikkaan nousemaan.
Taikinan on hyvä antaa nousta ainakin 20 minuuttia.
Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa se sileäksi.
Leivo pulliksi.
Nosta pullat leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja peitä leivinliinalla.
Nostata pullia lämpimässä ja vedottomassa paikassa, kunnes ne ovat pulleita, sileäpintaisia ja kooltaan lähes kaksinkertaisia.
Jos teet voisilmäpullia, niin tee tässä vaiheessa pullien keskelle syvennys sormella.
Voitele pullat kananmunalla.
Lisää voisilmäpullien koloihin tässä vaiheessa voi-sokeri-vehnäjauhoseosta (n. 150g voita + 1dl sokeria + 1dl vehnäjauhoja sekoitettuna keskenään) tai halutessasi pelkkä voinokare.
Ripottele pinnalle halutessasi raesokeria (tai voisilmäpulliin hienoasokeria).
Paista pullia uunin keskiosassa 200 asteessa 15–20 minuuttia.
Paista pikkupullia 225 asteessa 8-12 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit!