sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Vaivaamaton leipä (No-Knead Bread)

Eräällä palstalla törmäsin helppoon ja vaivattomaan vaivaamattoman leivän ohjeeseen, jota tietysti piti heti kokeilla.
Ja oli tosiaan helppo ja herkullinen!
Ja ainakin meidän lapsille maistuu takuuvarmasti tuore leipä, jonka päälle voi sulaa kullankeltaiseksi lammikoksi.
Pitää kokeilla seuraavaksi erilaisilla jauhosekoituksilla ja yrteillä maustettuna, njams!

~ Vaivaamaton leipä ~

Ainekset:
7 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa
3,5 dl reilusti kädenlämpöistä (42 °C) vettä

Valmistus:
Sekoita (mielellään lasikulhossa) kuivat aineet keskenään, kaada vesi joukkoon ja sekoita puukauhalla taikina sekaisin. 
Peitä taikina tiukasti tuorekelmulla (tarttuu lasiastiaan parhaiten) ja anna kohota 12–18 tuntia.
Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita kannellinen pata kuumenemaan samalla.
Kaavi taikina jauhotetulle pöydälle, lisää jauhoa myös taikinan päälle ja pyöräytä palloksi. 
Tässä kohtaa voit halutessasi lisätä leipään esim. yrttejä tai ripotella sen päälle suolakiteitä. 
Peitä löyhälti tuorekelmulla ja anna levätä puoli tuntia. 
Kippaa taikinapallo kuumaan pataan, laita kansi päälle ja paista puoli tuntia. 
Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 15 minuuttia. 
Vinkki: Ohje toimii myös erilaisilla jauhosekoituksilla!


(Alkuperäinen resepti on leipuri Jim Laheyn leipomosta Manhattanilta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit!